Skivbolag, förlag, distribution, bokning, PR mm

Du kan välja att ge ut din musik på egen hand och boka dina egna spelningar, eller att samarbeta med en eller flera aktörer som specialiserat sig på olika delar i musikbranschen. Idag finns en mängd olika lösningar, beroende på vad som passar dig och din musik. 


Här har vi samlat länkar till en del av de bolag som jobbar med musikutgivning, förvaltning av rättigheter, bokning av spelningar mm. Det tillkommer ständigt nya och bolag köps ibland upp och eller läggs ner, så ta exemplen som inspiration och sök gärna vidare själv.


Skivbolag:

Skivbolag jobbar med inspelad musik och äger eller licensierar masterrättigheter, vilket är den  specifika inspelningen av en låt. 

Majorbolag är skivbolag som ingår i en global koncern med kontor i många olika länder. Independentbolag - indies - är egna självständiga aktörer, ofta med mindre budget och färre anställda.

Majorbolag i Sverige 

Universal Music
Sony Music

Warner Music

Några exempel på indiebolag i Sverige:

TEN Music Group
Playground Music

Cosmos Music

Today is Vintage
 
YEAR001

[PIAS] Nordic

Almost Religious

Förlag 

Musikförlag jobbar med låtskrivare och skyddar upphovsrätten till deras verk. Musikförlaget kan även stötta låtskrivare med att hitta artister att skriva låtar till, placera musiken i film/tv/reklam mm.

Sony Music Publishing
Universal Music Publishing

Warner Chappell Music

Kobalt

BMG

The Kennel

EKKO Music Rights

Gerhmanns

Distributionsbolag

Hjälper skivbolag att få ut sina artisters musik i skivbutiker och på digitala plattformar. Distributionsbolagen kan också hjälpa till att pitcha låtarna till viktiga spellistor.

Exempel på distributionsbolag:

Sound Pollution
The Orchard

Border Music Scandinavia

Ingrooves

Aloaded

Playground

Aggregatorer

Om du inte jobbar med ett skivbolag som ser till att göra din musik tillgänglig på streamingplattformar, som exempelvis Spotify och Apple Music, så kan en aggregator hjälper dig att få ut din musik. Ersättningsmodellerna ser olika ut. De flesta tar en fast summa varje år per låt/ep/album och betalar ut en royaltysats som kan vara olika hög beroende på hur mycket avgiften är. 

Exempel på aggregatorer:

Distrokid
Record Union

Amuse

Tunecore

CD Baby


PR-bolag

Exempel på fristående PR-byråer som kan åta sig att göra PR för t ex en release. Priserna varierar. Mer info på respektive sida.

Ebba Lindqvist PR
Liza B

Birds Will Sing For You

Knifven PR

Werecki Promotion

Clap Your Hands AB

WeizbyKratz kommunikation

Elefelt PR

Bokningsbolag

Skriver du avtal med ett bokningsbolag så åtar det sig att boka dina konserter och turnéer, förhandla avtal, skriva kontrakt och hitta möjligheter för dig att t ex spel förband åt större akter.

Exempel på bokningsbolag: 

2Entertain
All Things Live
Headstomp
Jubel
LifeLine
Live Nation
Luger
MTA Production
United Stage
Komet Agency
Kulturaktiebolaget

Skapad 2023-01-16 | Uppdaterad 2023-02-13